PompeMC

Cum se alege un rezervor hidrofor?

Dimensionarea unui rezervor hidrofor (cunoscut si ca recipient hidrofor sau vas hidrofor) in functie de instalatia in care se foloseste.

Un rezervor hidrofor este format dintr-un vas de otel, o membrana interioara interschimbabila confectionata din EPDM sau butil, o valva (ventil) de presurizare si un racord catre instalatie.

Membrana interschimbabila separa apa din instalatie de aerul care presurizeaza vasul si evita contaminarea, coroziunea sau pierderea presiunii. Odata rezervorul conectat la sistem, pompa incepe sa functioneze, umpland membrana cu apa, ca in desenul de mai jos.

Odata atinsa presiunea maxima, pompa se opreste, in interiorul rezervorului existand cantitatea maxima de apa (conform setarilor presostatului atasat instalatiei). Membrana fiind flexibila, ocupa un volum foarte mare (aproape cat tot rezervorul, ca in desenul de mai jos). Atunci cand este nevoie de apa, aceasta se consuma din rezervor, nefiind nevoie de pornirea pompei, exploatandu-se presiunea pernei de aer dintre rezervor si membrana si elasticitatea acesteia din urma.

Procesul continua si membrana se goleste de apa, pana cand este atins pragul de presiune minima (conform setarilor presostatului atasat instalatiei). Acum membrana este din nou in starea initiala, iar pompa incepe un nou ciclu.

Alegerea dimensiunilor rezervorului se face in functie de necesitatile instalatiei, folosind formula de mai jos:

Vvas=K x Qmed x (Pmax+1) x (Pmin+1)/((Pmax-Pmin) x (Pp+1)), unde

Vvas = volumul vasului (litri)

K = coeficient de pompare, vezi tabelul de mai jos

Qmed = debitul mediu (litri/minut)

Pmax = presiunea la care se opreste pompa/grupul de pompare (bar)

Pmin = presiunea la care porneste pompa/grupul de pompare (bar)

Pp = Presiunea de preincarcare a vasului (bar)

Atentie! Presiunea de preincarcare a vasului trebuie setata la 0,9 din presiunea de pornire a pompei, daca sistemul este cu presostat sau la 0,7 din presiunea dorita in sistem, daca pompa este cu turatie variabila (modul de control electronic, convertizor de frecventa, traductor de presiune).

Puterea pompei (kW) Coeficient de pompare (K)
0,75 – 1,5 0,25
2,2 – 3 0,375
4 – 5,5 0,625
7,5 – 11 0,875

Atentie! Firma noastra nu poate fi facuta raspunzatoare pentru nicio dimensionare incorecta bazata pe acest ghid!

Cum se alege un rezervor hidrofor?

Contacteaza-ne

Telefon: 0744 393 890
E-mail: office@pompemc.ro

sau vizitati magazinul online shop.pompemc.ro