În curs de procesare...

Cum dimensionez o pompa pentru centrala?

Cum se alege o pompa pentru cazan sau pentru o centrala?

Mai jos veti gasi modul in care se alege o pompa pentru o centrala (pe gaz, pe lemne, peleti, etc).

Pompa care va fi aleasa va functiona in circuit inchis, adica va recircula continuu apa care trece prin consumatori (radiatoare, boiler, ventiloconvectoare, baterii incalzire, incalzire prin pardoseala, etc).

Pentru a dimensiona aceasta pompa trebuie determinati 2 parametri, si anume:

1.       Debitul pe care pompa va trebui sa il vehiculeze si inaltimea de pompare (rezistenta hidraulica a instalatiei prin care este vehiculat respectivul debit).

Vom aborda separat cei doi parametri.

Determinarea debitului pompei incepe prin aflarea sarcinii termice totale a consumatorilor de pe circuitul pe care va fi instalata pompa.

Sa presupunem ca intr-o cladire sunt urmatorii consumatori:

1.       10 radiatoare din care

·        5 au puterea de 2511W

·        3 au puterea de 2093W

·        2 au puterea de1874W

2.       1 boiler de 13500W

3.       4 ventiloconvectoare de 2800W fiecare

Sarcina termica totala (puterea totala a instalatiei) este de 47828W, adica 47,828kW.

Vom face urmatoarele notatii:

D – debitul pompei ce trebuie montate, exprimat in m3/h

Q – sarcina termica totala, exprimata in kW

ρ – densitatea agentului termic din instalatie, exprimata in kg/m3. Acesta este un coeficient care depinde de temperaturile de tur, insa care poate fi considerat egal cu 971,8 kg/m3.

cp – caldura specifica medie a agentului termic, exprimata in J/(g x K). Acesta este un coeficient care poate fi considerat egal cu 4,186 J/(g x K).

Δt – diferenta de temperatura tur-retur la care se doreste a functiona instalatia, exprimata in °C. Daca de exemplu temperatura de tur este de 80°C iar cea de retur 60°C Δt = 20°C.

Formula de calcul este urmatoarea:

D = (Q x 3600)/(ρ x cp x Δt), de unde

D = (47,828 x 3600) / (971,8 x 4,186 x 20) = 172180,8/ 81359.1 = 2.12 m3/h

Deci pompa va trebui sa aiba un debit de 2.12 m3/h.

Determinarea inaltimii de pompare a pompei este mai dificil de facut intrucat trebuie luat in calcul traseul tevilor, precum si fiecare element de pe traseu (cot, teu, robinet,etc) pe care se realizeaza pierderi de presiune, acest calcul efectuandu-se doar pe cel mai dezavantajat traseu din punct de vedere al pierderilor de presiune (de obicei radiatorul care este la ultimul nivel si in cel mai departat punct fata de centrala).

Daca doriti o estimare rapida a inaltimii de pompare aceasta se considera cam de 1 – 1,2 m pentru fiecare etaj, inclusiv parterul. Deci daca cladirea are parter si 2 etaje, atunci inaltimea de pompare ar trebui sa fie de 3 – 3,6m.

Atentie!

In instalatiile inchise (cum sunt cele de incalzire) inaltimea de pompare nu depinde decat in mica masura de inaltimea cladirii (doar prin intermediul lungimii traseelor de conducte). Cea mai mare pondere o au pierderile de presiune din coturi, teuri, calorifere, etc. De aceea, calculul de mai sus al inaltimii de pompare este doar unul estimat empiric.